Kunstneriske blikke på en hverdag med handicap

En antropologisk og kunstnerisk undersøgelse af, hvad der sker i mødet mellem mennesker med og uden handicap.

Kunstneriske blikke på en hverdag med handicap

En antropologisk og kunstnerisk undersøgelse af, hvad der sker i mødet mellem mennesker med og uden handicap.

Kunden

Det Centrale Handicapråd havde et ønske om at berige mødet mellem unge med og uden handicap.

Problemet

Mennesker med handicap oplever ofte at blive mødt med fordomme fra deres omverden. Det Centrale Handicapråd ønskede at finde ud af, hvad disse fordomme skyldes med henblik på at komme dem til livs i fremtiden.

Løsningen

Fremtidsfabrik fulgte 3 forskellige mennesker, der hver lever med et handicap som fluen på væggen henover en periode på 3 uger. Denne metode hedder shadowing og er god, når man ønsker at komme så tæt på et menneskes virkelighed som muligt.

Samtidig ønskede vi et æstetisk og kunstnerisk perspektiv i projektet. Derfor iscenesatte vi møder mellem unge kunstnere og de tre deltagere i projektet.

Produktet af møderne blev tre unikke kunstværker og et event i Dome of Visions, som satte fokus på normalitet og handicap.

Resultater

Tilsammen gav den antropologiske shadowing metode samt kunstnermøderne et unikt og respektfuldt indblik i tre menneskers liv, og skabte et grundlag for at en række konkrete diskussioner om handicap normalitet og fordomme kunne ses i et nyt lys.

Indsigterne blev brugt af Det Centrale Handicapråd i forbindelse med udformningen af rådets nye strategi.

Projektet og kunstværkerne er dokumenteret på kunstneriskeblikke.dk

 

“Med ‘Kunstneriske blikke’ tog Fremtidsfabrik en idé om at undersøge unge med handicaps møder med omverdenen og udviklede den til et unikt koncept med deltagelse af nogle dygtige unge kunstnere. Det var imponerende både i sit indhold og i det engagement, det genererede, og viste nye veje for, hvordan man kan forvandle hverdagens fordomme til nye fællesskaber.”

Andreas Jull Sørensen, Sekretariatschef, Det Centrale Handicapråd.

Velkommen til fernisering…