Dette foredrag er målrettet medarbejdere og ledere, som interesserer sig for ungdomskultur og nye tendenser samt for, hvordan man skaber de bedste rammer for et ungdomsliv i trivsel. Det kan være medarbejdere/ledere i en kommune, et ministerium eller det kan være medarbejdere, som arbejder med analyse, tendenser og fremtiden.
Hvad vil det sige at være ung i 2023, i en postcorona tidsalder med inflation, klimakrise og krig i Europa samt i en tid, hvor trivslen blandt unge er faldende?
Vi har gennem et omfattende antropologisk feltstudie udstyret 52 elever ved en ungdomsuddannelse og 24 studerende ved en videregående uddannelse og 2 hackschoolere med dagbøger og kameraer og bedt dem om at kortlægge deres liv og hverdag i en periode på 4 uger. Her har de dagligt besvaret spørgsmål såsom: 3 gode ting i mit studieliv, en god aften alene, en god aften med vennerne, dette kan holde mig vågen, inden jeg skal sove.
Efterfølgende har de alle deltaget i et afsluttende dybdeinterview af en times varighed. Det er data fra det antropologiske feltstudie, som viste retningen i det afsluttende interview.
Undersøgelsen giver indblik i nye strømninger og tendenser inden for ungdomskultur såsom hverdagsdaoisme, BIPOC og spiritualisme. Den giver også indblik i et oprør mod perfekthedskulturen: Drømmen om succes, 12-taller og en uddannelse på normeret tid erstattes af drømmen om 3 sabbatår og “how to retire when I’m 40.”
Samtidig giver undersøgelsen indblik i, hvad det er for nogle faktorer, som dagligt påvirker unges trivsel i både en positiv og en negativ retning: Hvad er frygten og hvor er håbet og drømmene?
Undersøgelsen er gennemført sammen med medlemmerne af Klub Fremtidsfabrik, Ingeniørforeningen IDA, DTU, Københavns Universitet, Engineer The Future, SDU, HF Efterslægten, FGU, Digital Dannelse, Aalborg Universitet, Mærsk, LGBT Ungdom.
På foredraget perspektiverer vi med repræsentative analyser fra bla. Sundhedsstyrelsen, CEFU, Skoleundersøgelsen 2023 samt regionernes sundhedsprofiler.