Der er i denne tid megen fokus på alt det, der skaber fortvivlelse:
Donald Trump, stigende skolevægring, mental ubalance og en barndom og ungdom præget af intetsigende digitalt indhold, som både stjæler vores tid og vores data.
Tidens ånd kalder på [HAABET] mere end nogensinde før.
[HAAB] er et antropologisk og handlingsanvisende eksperiment, som undersøger, hvad der sker, når man beder en gruppe af unge mellem 16-24 år om at mappe, hvordan [håb og drømme] kommer til udtryk i deres hverdag.
- Når de er alene.
- Når de er på studiet.
- Når de er i fællesskaberne.
- Når de færdes online.
Vi anerkender, at der lige nu er en række trivselsproblematikker forbundet med at være ung. Samtidig kan vi se, at håbet og drømmene også er der, hvis man foretager en grundig detection.
Vi kan eksempelvis se, hvordan informanterne finder mening med livet gennem dyrkelsen af “hverdagsdaoisme” og forpligtende fællesskaber på UWC, hvor man går til hinandens fødselsdage, selv om det kan være lidt hårdt at insistere på fællesskabet – også når det kræver lidt ekstra.
Vi vil faktisk hævde, at nogle af informanterne foretager et pionerarbejde på vegne af en hel generation, når de vender ryggen til FOMO og insisterer på, at “tiden kun eksisterer, når man tæller den”.
Her er [HAABET] ikke et abstrakt begreb, men konkrete handlinger, når de erstatter det mekaniske uddannelsesliv med sabbatår og hackschooling, når de tager sagen i egen hånd og finder digital ro og fordybelse med Gandalf og tværfaglige netværk på Discord med study buddies fra hele verden eller når de interagerer med Ground News, et nyhedssite, hvor de gule bjælker og anden clickbait er erstattet af bjælker som hjælper til at vise den politiske bias og dermed give forskellige perspektiver på en sag.
Baggrund
[HAAB] blev indledt med en 72 timers højintens intervention, hvor vi levede tæt sammen med de 12 informanter på en firlænget gård med 3×14 timers samtaler og designworkshops – og slukkede mobiltelefoner.
Dette var selve interventionen, som har skabt kernen i vores indsigter.
Efterfølgende har informanter deltaget i et 3 ugers probing-forløb samt dybdeinterviews. Vi inviterede yderligere 24 informanter med ind i dette probingforløb. Igennem denne fase har vi kunnet nuancere og underbygge indsigterne fra den første intervention.